PHP Hypertext Preprocessor ?

Hypertext is tekst die links bevat waar je op kan klikken, ontwikkeld toen mensen webpagina's begonnen te bezoeken. Via een link kwam je op een andere pagina en op die manier hoefde je niet het hele adres over te typen. Pre - Hypertext - Processor is een script dat op de server draait en je hypertekst genereert. 

PHP is dus een scripttaal en bedacht om op linux webservers dynamische webpagina's te genereren aan de hand van de informatie die wordt doorgegeven aan de hand van instellingen / sessies / cookies / database informatie. PHP stamt uit 1994 en is bedacht door R.Lerdorf, een IBM  software ontwikkelaar. De inspiratie die tot deze programmeertaal leidde kwam voort uit PERL. 

Qua opbouw lijkt PHP nog het meest op C. In tegenstelling tot C is het in PHP (met name PHP5) mogelijk zowel objectgeoriënteerd te programmeren als procedureel te programmeren. PHP wordt vaak in combinatie met een database gebruikt. Een database, gegevensbank of databank is een digitaal opgeslagen archief. De meest gebruikte databases voor PHP zijn MySQL en PostgreSQL.

Een server-side scripting-taal gebruikt om op de webserver dynamische webpagina's te creëren is voor de gebruiker onzichtbaar. Alleen het resultaat is zichtbaar en dat ziet eruit als een gewone HTML-pagina. De voordelen van PHP zijn: het is opensourcesoftware, het is zeer populair en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet.  

Er zijn veel verschillende toepassingsmogelijkheden voor PHP, zoals het verwerken van data, het aanspreken van databases, bestandsbewerking en het genereren van afbeeldingen en XML. Een deel hiervan zit al in de taal ingebakken, een ander deel hiervan is via extensies en modules beschikbaar. Modules die je kan inladen via de webserver zoals appache of nginx.

Heb je een applicatie of website die met php is gemaakt en heb je problemen / vragen / storing of nieuwe functionaliteit nodig ?

Ga naar PHP Programmeur huren